понеділок, 14 листопада 2011 р.

КОНФЛІКТ!

Не можеш знайти спільну мову з другом? Твоя мама постійно нагадує тобі про неприбрану кімнату, і не дозволяє гуляти, поки не виконаєш домашнє завдання? Сперечаєшся з братом або сетрою про те, яку передачу дивитися зараз по телевізору? Якщо для тебе звичні ці та подібні ситуації, ти вже неодноразово стикався з конфліктами.
Конфлікт має не лише негативне, але й позитивне. Адже врешті ми можемо вирішити проблему, з’ясувати ситуацію, подолати суперечності та непорозуміння. Те, яким буде наслідок конфлікту, значною мірою залежить від того, як ми поводимося в конфліктній ситуації: чи думаємо лише про власні інтереси, чи здатні враховувати інтереси іншого. Дізнатися, який стиль твоєї поведінки в конфліктних ситуаціях, допоможе класифікація, запропонована У. Томасом і Р. Х. Кілменом.
Якщо ти наполегливо переконуєш інших в своїй правоті і будь-що прагнеш домогтися свого, ти «акула» (конфронтація, «я виграю - ти програєш»). Якщо ти намагаєшся шукати рішення, що задовольнило б обидві сторони конфлікту, ти «сова» (співробітництво, «я виграю - ти виграєш»). Якщо під час конфлікту інколи жертвуєш власними інтересами заради інтересів іншого, поводишся як «ведмедик» (поступливість, «ти виграєш - я програю»). Якщо ж ти шукаєш компроміс і поступаєшся, коли інші теж чимось поступляться, ти - «лисиця». Інколи варто бути й «черепахою» - уникати конфліктних ситуацій і намагатися, аби вони нас не стосувалися. Причиною виникнення конфліктів часто є нав’язування своєї думки, зверхнє ставлення, погрози, зауваження, насміхання, звинувачення, неправда, агресивна поведінка, егоїзм, а часом навіть бездіяльність. 

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ НЕ ПРОВОКУВАТИ КОНФЛІКТ

  1. Будь доброзичливим.
  2. Пояснюй іншим свої слова, переконання та вчинки.
  3. Не принижуй та не ображай співрозмовників.
  4. Не вимагай беззаперечного виконання своїх бажань та прохань.
  5. Поводься спокійно та впевнено, говори стримано, уникай багатослів’я.
  6. Не відповідай агресією на агресію.
  7. Намагайся зрозуміти позицію та причини поведінки співрозмовника.
ДВОЄ ДРУЗІВ
Одного разу двоє друзів посперечалися, і один вдарив іншого по щоці. Перший відчув біль, але нічого не відповів, мовчки написавши на піску: «Сьогодні мій найкращий друг вдарив мене по щоці». Після цього вони продовжили свій шлях пустелею і натрапили на оазу, де вирішили скупатися. Той, кого вдарили по щоці ледь не втонув, але найкращий друг врятував його. Прийшовши до тями, порятований висік на камені: «Сьогодні мій ліпший друг врятував мені життя!».
Звівши очі на друга рятівника він пояснив: 
- Коли хто-небудь тебе ображає, треба написати про це на піску, аби вітер якнайшвидше усе зітер. Але, коли хто-небудь робить нам добро, ми повинні висікти це на камені, щоб вчиняли так само й інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар